Online bieden. Hoe werkt het?

Wij willen het ook kopers makkelijk maken en iedere geïnteresseerde koper een gelijke kans geven. Bieden wanneer het de koper uitkomt: 24/7 principe. Bij elke woning treft u als kandidaat koper een knop aan met “Bod uitbrengen”. De adresgegevens staan al ingevuld. U vult zelf de overige rubrieken in.

U krijgt als bieder ook ruimte om een toelichting te geven en/of bepaalde voorwaarden te stellen, bijvoorbeeld:

  • Het financieringsvoorbehoud moet worden opgenomen in de koopovereenkomst;
  • Als koper wilt u een voorbehoud van een aankoopkeuring in de koopovereenkomst;
  • U geeft een indicatie van een afnamedatum via de notaris;
  • U heeft aanvullende opmerkingen over de lijst van zaken (*). Dat zijn roerende zaken zoals vitrages, gordijnen e.d. die verkoper wel/niet achter laat in woning of die ter overname zijn.

(*) Lijst van zaken vindt u in de brochure op onze site en/of Funda

Veranderen van een bestaande bieding?

Stel dat u als koper uw (eerste) bod wilt veranderen. Dan is het nieuwe bod of een te verhogen bod afhankelijk van de prijs van de woning zoals deze op internet staat. Hier gelden duidelijke regels:

  1. Woning met een prijs tot € 250.000,-: met stappen van €1.000,-.
  2. Woningen vanaf € 250.000,- tot € 500.000,-: met stappen van €2.500,-.
  3. Vanaf € 500.000,-: met stappen vanaf € 5.000,-.

De verkoper heeft het recht om een bod af te wijzen. Natuurlijk wil de verkoper graag verkopen, maar niet tegen elke prijs. Vind de verkoper het hoogste bod te laag, dan heeft die het recht om de woning niet te verkopen. Het afwijzen kan ook een gevolg zijn van aanvullende eisen van u als koper waarmee de verkoper het niet eens is.

Is een bod van een particulier bindend?

Nee, de bieding is pas bindend als de koopovereenkomst is getekend en de wettelijke bedenktijd is verstreken. Bent u een zakelijke bieder dan is een bod bindend. Hiervoor gelden andere regels (wetgeving) dan voor particulieren.