Snel zoeken

Om een woning in goede staat te houden, is regelmatig onderhoud nodig.

Welke klussen kun je het best in het voorjaar uitvoeren? Hieronder een klein overzicht met voorbeelden

Reinig de mechanische ventilatie-box of wtw-unit (warmteterugwin)

Door het afzuigen van vette lucht uit de keuken en vochtige lucht uit de badkamer zijn het schoepenrad en de binnenkant van de mechanische ventilatie vaak erg vies. Hierdoor ventileert het systeem minder goed. Vervuiling kan het schoepenrad bovendien uit balans brengen; het rad maakt dan meer lawaai.  

Vervang de filters van de wtw-unit

Bij een wtw-unit stroomt alle lucht die de woning in- en uitgaat door filters. Het regelmatig vervangen van de filters zorgt voor een gezonder woonklimaat. 

Maak de vriezer ijsvrij

Een vriezer waarin een ijslaag zit, verbruikt meer energie. Laat het ijs ontdooien, schraap het niet met een mesje los. Is al het ijs weg, maak de vriezer dan schoon en droog. 

Vul de cv-ketel bij

Als de drukmeter minder dan 1 bar aangeeft, dan is de druk te laag en moet het systeem worden bijgevuld. De ketel gaat bij een te lage druk in storing. Is bijvullen vaak nodig? Dan kan er een lekkage zijn of het expansievat is stuk. Sommige type ketels hoeven maar één keer per jaar bijgevuld te worden. 

Open de ventilatieroosters
Veel mensen houden ventilatieroosters in de winter dicht; zo blijft het warm en zijn de stookkosten lager. Maar er is ook weinig ventilatie. Dit kan leiden tot een hoog CO-gehalte in de woning. Houd de ventilatieroosters bij voorkeur het hele jaar open. Als het echt koud is buiten, sluit ze dan maximaal voor de helft.

Sluiten

Recent bekeken