Snel zoeken

Cameratoezicht bij uw eigen woning, wat zijn de regels?

Steeds meer particuliere huizenbezitters kiezen ervoor om hun huis te beveiligen met camera's.

Camera's bij uw eigen woning?

Wat zijn de voordelen, waar moet u op letten en mag dit zomaar? Het grootste voordeel van camerabeveiliging is de preventieve werking, het schrikt inbrekers af. Bovendien kunnen de beelden de politie mogelijk helpen om de daders te pakken.

Waar moet u zich aan houden als u camera's wilt plaatsen?

De camera moet bedoeld zijn voor de bescherming van persoonlijke eigendommen. De camera moet zo min mogelijk op de openbare weg of op eigendommen van anderen gericht zijn. Soms is dat echter onvermijdelijk. Camerabeveiliging kan binnen en rondom het huis gebruikt worden. Voor particulieren is de Algemene verordening gegevensverwerking (AVG) in principe niet van toepassing. Let op: Is de camera wel (deels) gericht op een (deel) van de openbare weg of hangt de camera zo dat daarmee de oprit of tuin van de buren gefilmd wordt, dan zijn de regels van de AVG wel van toepassing.

Aan welke regels moet u zich nog meer houden?

  • U moet middels een sticker of bordje kenbaar maken dat er camera's hangen. 
  • De goed beveiligde beelden mogen slechts 28 dagen bewaard blijven. Bij een incident mogen de beelden bewaard blijven totdat het incident is afgehandeld. 

TIP: U kunt uw beveiligingscamera's aanmelden bij de databank "camera in beeld" van de politie (https://bit.ly/2lusiam). Bij een inbraak of ander misdrijf kan de politie deze beelden (sneller) opvragen en dit vergroot de pakkans.