Snel zoeken

Ontbreken van een energielabel bij verkoop woning levert voortaan direct een boete op!

Boetebeleid per 03 juli 2019 veranderd. Geen label, gelijk een boete (€ 170 euro)

Per 03 juli 2019 is het boetebeleid bij het energielabel voor woningen veranderd. Woningverkopers krijgen direct een boete als het energielabel ontbreekt, terwijl het voorheen een voorwaardelijke geldstraf was. De boetebedragen gaan wel omlaag. 

De inspectie Leefomgeving en Transport (ITL) is namens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van het energielabel. Door een uitspraak van de Raad van State op 17-10-2018 moest het ministerie het boetebeleid aanpassen. De ILT voert deze verandering nu door. 

Verkopers van woningen moeten bij een transactie (verkoop) een geldig energielabel beschikbaar stellen aan de koper. De ILT legt voortaan een bestuurlijke boete op. Hierbij krijgt de verkoper géén mogelijkheid meer om de overtreding achteraf te herstellen.

Als het energielabel ontbreekt, kan de ILT voortaan een boete opleggen van € 170 aan particulieren en € 340 aan organisaties (bedrijven). Dit was € 405 voor iedereen. De reden voor de verlaging is dat de boete voortaan direct wordt opgelegd. 

Bron ITL en Vastgoed 

Sluiten

Recent bekeken