Tuinoppervlak bij rijtjeshuis steeds kleiner

Tuinen gereduceerd tot postzegel

Hoewel het woonoppervlak per rijtjeshuisbewoner groter is dan ooit, blijft er van het tuinoppervlak sinds de jaren '50 van de vorige eeuw steeds minder over. In de jaren '50 waren tuinen van rijtjeswoningen vaak twee keer zo groot als het woonoppervlak. Gemiddeld is er per woning nog maar 87m2 voor de voor-/ en achtertuin samen. Deze trend zet de komende jaren door. Woongenot wint het daarmee van de tuin. 

De gemiddelde voortuin was halverwege de vorige eeuw nog 20 vierkante meter en de achtertuin 115. Nu is daar maar 7 en 80 vierkante meter voor over. Vooral de voortuin is tegenwoordig vaak niet meer dan een perkje en de bewoners stappen steeds vaker vanuit de voordeur direct op de openbare weg.


Niet alleen schaarse en dure grond speelt hier een belangrijke rol in, ook de populariteit van de uitbouw draagt bij aan een krimpende tuin. In de optielijst bij nieuwbouwwoningen kiezen kopers massaal voor de maximale grootte. Daarmee worden de tuinen gereduceerd tot het formaat van een postzegel.

Door de jaren heen is men steeds groter gaan bouwen voor steeds kleinere huishoudens. Daarnaast willen bewoners meer ruimte voor andere zaken als een inloopkast, game room of mancave. 

Bron: Vastgoed actueel mrt 2020

 

Zuletzt angesehen