Quick search

Overbieden op woningen in een markt die oververhit is

Waar wordt het meest overboden en om wat voor bedragen gaat het dan gemiddeld?

U leest het bijna overal: de huizenmarkt is oververhit. Wat betekent dat nu precies? Nou, het aantal mensen die een woning willen kopen groeit, en het aantal woningen die te koop staan daalt. In sommige situaties worden dan woningen verkocht tegen een hogere prijs (overbieden).

Zo werd in het 1e kwartaal van 2018 bij 32% van de verkochte woningen meer geboden dan de marktwaarde. Dat ging dan om een gemiddeld bedrag van € 4.750,- (en dus geen extreem hoge bedragen zoals vaak genoemd in de kennissenkring of op feestjes). 

In de steden wordt het meest overboden. Dat mag geen verrassing zijn. In het 1e kwartaal 2018 werd in Leiden gemiddeld ca. 9.400 euro overboden, op de voet gevolgd door Alkmaar met een gemiddelde van ca. 9.200 euro. Dat is meer dan bijvoorbeeld in Amsterdam en Rotterdam waar de woningen resp. gemiddeld ruim 7.000 euro boven de marktprijs werden verkocht. Gelukkig zijn er ook  nog steden die niet helemaal meegaan in de hausse. In Utrecht werd gemiddeld maar 777 euro overboden en in Arnhem 700 euro. In Dordrecht werden woningen zelfs onder de marktwaarde verkocht, nl. 1.111 euro minder.

Pas op met overbieden. De hypotheekrente is nu laag, maar die kan ook zomaar weer omhoog schieten. Moet u tegen die tijd uw woning om welke reden dan ook weer verkopen, dan kunt u met een restschuld blijven zitten. Ben daarom bewust van de gevaren van overbieden. 

Recently viewed