Wat doet de woningmarkt en hoe reageer je als makelaar hierop?

Een woning wordt op dit moment 6,5 keer bezichtigd. De animo om huizen te bezichtigen bleef de afgelopen maanden vrij laag. Waar het driemaands gemiddelde begin dit jaar boven de 10 bezoekers lag, wordt een woning nu 6,5 keer bezichtigd. Het driemaands gemiddelde van dezelfde periode in 2021 was bijna twee keer zo hoog: 11,6 keer. Een verschil van -44%. De daling van bezichtigingscijfers vlakt overigens wel af: van juli tot en met september trok een huis gemiddeld ook 6,5 kijkers.

Ook het aantal biedingen neemt af. Niet alleen het aantal biedingen boven de vraagprijs en bezichtigingen slinken. Ook het aantal biedingen ten opzichte van 2021 daalde. Vorig jaar zijn er gemiddeld zes biedingen per woning uitgebracht. Dit jaar ligt het gemiddelde vooralsnog op vier. In 2017, 2018, 2019 en 2020 schommelde het gemiddelde structureel tussen de vier en de vijf biedingen per woning.

Bron: Vastgoed Actueel

Onze visie als reactie op de veranderende woningmarkt: Een scherpe vraagprijs is nu de beste strategie! Wij werken resultaatgericht en stemmen vraagprijzen af op de ontwikkelingen in de woningmarkt. Wij hanteren vraagprijzen die wij kunnen onderbouwen.