Heb jij gemeentegrond in gebruik bij je woning? Gedoogd of niet gedoogd. Let dan goed op. Sterke bewijsmiddelen voor gemeente grond. Door verkrijgende of door bevrijdende verjaring kan men eigenaar worden van grond. Als vereiste daarvoor geldt dat men de grond in bezit heeft. Hoe wordt dat beoordeeld? Als het om gemeentegrond gaat gelden er strengere eisen!
Voorbeeld: Ruim 40 jaar geleden heeft Wim grond gekocht op een industrieterrein. Tussen zijn perceel en dat van de buurman ligt een strook grond die eigendom is van de gemeente. Op deze strook grond heeft Wim enkele parkeerplaatsen en een siertuin aangelegd. Als afscheiding met de weg heeft hij spoorbielzen gelegd en paaltjes met sierkettingen geplaatst. Verwijderd en teruggeplaatst. 30 jaar later wordt het terrein door de gemeente heringericht. In verband met de aanleg van een fietspad worden de parkeerplaatsen opgebroken en wordt de tuin verwijderd. Als de gemeente klaar is met de herinrichting, worden door Wim de parkeerplaatsen en de tuin opnieuw aangelegd, overeenkomend met de situatie van voor de herinrichting. Inbreuk op eigendomsrecht gemeente? De gemeente eist dat alles weer wordt verwijderd. Van bezit van de grond door Wim is geen sprake. De strook grond is voor iedereen vrij toegankelijk en daarop staat bovendien een lantaarnpaal die eigendom is van de gemeente.
EIGENAAR GEWORDEN DOOR VERJARING?
Wim weet niet beter dan dat de strook behoort tot het perceel dat hij heeft aangekocht. In ieder geval stelt hij dat hij door verkrijgende dan wel bevrijdende verjaring eigenaar van de grond is. Bezit vereist. Zowel bij verkrijgende als bevrijdende verjaring is bezit van de grond vereist. Bezit wil zeggen dat de grond wordt gehouden voor zichzelf, alsof men daarvan eigenaar is. Bepalend is of de feitelijke macht over de grond wordt uitgeoefend.
STERKE BEWIJSMIDDELEN VOOR GEMEENTEGROND
Voor verkrijging van gemeentegrond door bezit gelden strenge eisen. Let op. De bewijslast daarvoor rust op degene “die claimt eigenaar te zijn geworden door verjaring”. Met foto’s en getuigenverklaringen kan Wim bewijzen dat de gehele strook grond door hem al ruim 30 jaar geleden was ingericht tot aan de openbare weg. Er was geen ruimte voor voetgangers of voor ander openbaar gebruik. De grond vormt een geheel met de bestrating en afscheiding op het andere perceel dat aan hem toebehoort. Gezien de samenhang tussen de verschillende bezitsdaden, namelijk het inrichten van de voortuin, het bestraten van de rest en het onderhoud van de strook, is duidelijk dat door Wim de feitelijke macht over de strook grond wordt uitgeoefend alsof hij eigenaar is. De gemeente had toen al maatregelen kunnen nemen om haar eigendomsrecht te beschermen, maar dat heeft ze niet gedaan. Vrije toegang voor bezoekers. Dat het terrein niet volledig is afgesloten, doet daar niets aan af. Het gaat om een bedrijfsterrein waar bezoekers toegang moeten hebben. Ook de lantaarnpaal doet geen afbreuk aan de kenbare uitoefening van de feitelijk macht over de grond.
HOE OORDEELT DE RECHTER?
Wim heeft de strook grond meer dan 20 jaar openbaar en ondubbelzinnig in bezit. Dit betekent dat hij door verjaring eigenaar van de grond is geworden. De verjaring was voltooid voordat de grond door de gemeente werd heringericht. De eis van de gemeente tot verwijdering van de parkeerplaatsen en van de siertuin wordt afgewezen.
Bron: tips & Advies