Voor mijn verbouwing moet ik op het erf van de buren zijn. Mag dat?

Voorbeeld: je wilt je plat dak van de uitbouw gaan vervangen. De aannemer geeft aan dat een bepaald deel alleen vanaf de tuin van de buren kan. Mag dan zomaar, een ladder bij de buren in de tuin zetten?

Het antwoord is nee. Maar als je de juiste stappen onderneemt moeten de buren akkoord gaan. Dit heet ladderrecht. Dit gaat verder dan alleen ladders. Ook stijgers en bouwliften vallen onder dit recht. Dus u moet het netjes aanpakken met de buren. Het kan ook zijn dat het tijdelijk even niet uitkomt bij de buren en zij dus de toegang weigeren of uitstellen tot een later tijdstip. En dát mag ook volgens dit ladderrecht. Een voorbeeld hiervan is, als de buren op vakantie gaan als jij in die periode in hun tuin wilt zijn.

Wil jij het ladderrecht verkrijgen dan gelden enkele voorwaarden. Informeer de buren tijdig en duidelijk. Laat weten waarom jij op het erf wilt komen en dat het echt niet lukt om het op een andere manier op te lossen. Geeft altijd schriftelijk aan wat jij wilt gaan doen en hoelang de werkzaamheden gaan duren. Deel ook mee, als door het gebruik van het erf van de buren schade ontstaat, dat jij de schade vergoed. Maak daarom foto’s vóór de uitvoer van de werkzaamheden. Zo sluit je zaken uit die onduidelijk zijn.

De kans dat je buren na bovenvermelde stappen de toegang weigeren is nu heel klein. Regel het netjes en informeer de buren volledig. Krijg je geen medewerking, neem dan contact op met je rechtsbijstandverzekering.