Zijn makelaarskosten bij verkoop aftrekbaar? En wat is een redelijk makelaarstarief?

Helaas geldt bij verkoop van de woning dat makelaarskosten niet aftrekbaar zijn. Denk hierbij niet alleen aan de courtage, maar ook aan Opstartkosten of Intrekkingskosten. Goed om te weten is daarnaast, dat makelaarskosten doorgaans in een offerte van de makelaar vermeld worden als excl. 21% Btw. Ook als je een particuliere klant bent. Deze 21% Btw wordt opgeteld bij het totaalbedrag en is uiteraard ook niet aftrekbaar. Dus vraag goed na of de makelaarskosten inclusief of exclusief Btw zijn.

Kosten die wel aftrekbaar zijn

Gelukkig zijn er ook kosten die wél aftrekbaar zijn bij de verkoop van een woning. De belangrijkste aftrekbare kostenposten voor de koper zijn:
Advies- en bemiddelingskosten voor uw hypotheekadviseur, bereidstellingsprovisie, notariskosten voor de hypotheekakte, kadastrale rechten voor de hypotheekakte, taxatiekosten voor het krijgen van de lening, kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie en te betalen boeterente.
De verkoper kan (indien van toepassing) de kosten aftrekken voor het doorhalen van de hypotheek inschrijving.

Wat is een redelijke courtage van een makelaar?

Dat is niet eenvoudig uit te leggen. De meeste makelaars hanteren aan courtage een bepaald percentage van de uiteindelijk behaalde koopsom (ligt veelal tussen de 1,0-1,5%). Maar daar blijft het niet altijd bij! Naast deze courtage worden Opstartkosten in rekening gebracht. En deze kosten verschillen onderling tussen makelaars. Dus vraag aan de makelaar wat de inhoud is van deze opstartkosten. Bij de ene makelaar is dit voor het opstellen van de teksten en de vastgoedfotograaf. Bij een andere makelaar zijn het de kosten voor de vastgoedfotograaf (1), plaatsen op Funda (2). Wil je als verkoper stoppen met de verkoop, dan rekent de makelaar vaak Intrekkingskosten (3). Deelname Open Huis: ook hier brengen veel makelaars kosten voor in rekening. Die variëren gemiddeld van ca. 250 euro tot 400 euro. Tot slot: staat in de “kleine lettertjes” dat een makelaar “overige promotiekosten in rekening kan brengen”, vraag dan wat en wat kost dat.
(1) Zijn het alleen foto’s of ook video, 360ᵒ, hoogte foto’s, plattegronden en inmeetrapport.
(2) Op Funda kan je kiezen uit verschillende promoties, eenvoudige weergave tot zeer uitgebreide weergave. De duurste, maar gelijk ook de beste is de Premium presentatie. Dan valt je woning het beste op.
(3) Intrekkingskosten: deze variëren van een vast bedrag tot een bepaald percentage van de vraagprijs. Een makelaar heeft alléén recht op een bedrag aan intrekkingskosten als dit is afgesproken bij het verstrekken van de opdracht.

Conclusie: Dus wil je de kosten van makelaars vergelijken dat moet je echt uitzoeken wat ze bedoelen met “kosten naast de courtage”.  Zorg dat je wel goed afspreekt wat wel en niet is inbegrepen in de verkoopkosten en leg dit vast.