Wat doe je eerst: huis kopen of verkopen?

Je hebt een eigen woning en denkt na over verhuizen. Ga je dan eerst je eigen woning verkopen en dan pas zoeken naar een andere nieuwe woning? De keuze hierin is niet eenvoudig omdat beide opties voor- en nadelen hebben.

KEUZE 1: EERST KOPEN

Voordeel: Zoek een specifieke woning, die weinig in de woningmarkt aangeboden worden (bijvoorbeeld seniorenwoning)? Dan kan dit een heel goede reden zijn om eerst te kopen, zodat het huis niet aan je neus voorbij gaat. Om een beetje voordeel te halen kan je kijken of de overdracht van je eigen woning en de nieuwe woning goed op elkaar kunnen worden afgestemd. Zo zit je niet (lang) met dubbele woonlasten.

Risico 1: Je huis brengt minder brengt dan verwacht. Je hebt immers de overwaarde nodig om je nieuwe woning te kopen? Dan moet je een overbrugging afsluiten. Levert de woning onvoldoende op om het overbrugging af te lossen, dan moet je jouw nieuwe hypotheek verhogen of het overbrugging aflossen met je eigen geld. Houdt daar dus altijd rekening mee.
Risico 2: De verwachte verkooptijd om je oude huis te verkopen is veel langer dan verwacht. Dan zit je dus tijdelijk of lang met dubbele woonlasten.

KEUZE 2: EERST VERKOPEN

Voordeel: Eerst je huidige huis verkopen heeft een groot voordeel omdat je dan exact weet wat je woning opbrengt. De financiële mogelijkheden zijn helemaal duidelijk in beeld bij de aankoop van een nieuw huis. Extra fijn is, dat je overwaarde vaak meteen beschikbaar is waardoor je geen overbrugging hoeft te regelen. 

Risico: Een groot risico/ nadeel is dat je tijdelijk zónder huis zit als niet direct lukt om een woning te vinden die aan jullie criteria voldoet. Je moet dan vervangende woonruimte regelen. En je moet ook tweemaal verhuizen.

Tip van Zopfi Makelaardij:

Welke voor- en nadelen voor jou het zwaarste wegen, ligt aan jouw persoonlijke situatie.
Stel jezelf de volgende vragen: Heb je al een specifiek huis op het oog dat je wilt kopen? Hoeveel financiële ruimte heb je? Hoe meer financiële ruimte, hoe minder erg het is als je huidige woning minder opbrengt of dat je tijdelijk met dubbele woonlasten zit. Hoe goed ligt jouw woning in de markt? Hoe beter deze in de markt ligt, hoe groter de kans dat je deze snel kwijtraakt. En hoe kleiner de risico’s van eerst verkopen. Dus ga bij verhuisplannen ook een goed gesprek aan met een hypotheekadviseur en vraag hoe het met jullie financiële mogelijkheden zit. Vraag vervolgens aan een makelaar hoe jullie woning in de markt ligt en wat een geschatte waarde is. Bij Zopfi Makelaardij komen wij graag naar jullie woning kijken en brengen dan vrijblijvend advies uit.