Weigeren oplaadpunt elektrische auto door VvE?

Steeds meer auto’s rijden elektrisch en steeds meer mensen willen daarom een laadpaal aan huis of bij hun appartement. Tot voor kort had de eigenaar van een appartement die een laadpaal op de gezamenlijke parkeerplaats of in de parkeergarage wilde (laten) plaatsen t.b.v. een elektrische auto daarvoor toestemming nodig van de VvE.

Vanaf nu is de toestemming niet meer vereist. Dat komt door de “Wet notificatie oplaadpunten VvE’s”. Vaak werd in het verleden toestemming geweigerd, onder meer omdat men bang was voor brandgevaar.

Wat houdt de Notificatieregeling oplaadpunten in?

Het plan van de overheid is om belemmeringen voor het overstappen naar het elektrisch rijden weg te nemen. De “Wet Notificatieregeling oplaadpunten VvE’s” geeft leden van een VvE het recht om een laadpaal te plaatsen op de parkeerplaats of in de parkeergarage van de VvE. Het enige wat het lid hoeft te doen is de VvE informeren en een werkplan opstellen. Er is dan geen toestemming van de VvE meer nodig. Een laadpaal installeren, wie betaalt wat? De eigenaar die een laadpaal voor privégebruik wil installeren, betaalt alle kosten voor het aanleggen van kabels en leidingen.

Wat moet de VvE weten over oplaadpalen?

Het plaatsen van laadpalen is niet verplicht voor VvE's, maar deze verplichting bestaat wel bij nieuwbouw en bij het renoveren van een woongebouw. Per tien parkeerplaatsen moet er minimaal één parkeerplaats zijn met een laadpaal. Dat geldt voor parkeergarages en ook voor parkeerplaatsen buiten het gebouw.