}

Quick search

Hoge hypotheek voor tweeverdieners

Tweeverdieners kunnen komend jaar bij gelijkblijvende loon meer hypotheek krijgen

Tweeverdieners kunnen komend jaar bij gelijkblijvende loon meer hypotheek krijgen. Dit blijkt uit de leennormen voor 2021 van het Nibud.

Het tweede inkomen gaat komend jaar voor 90 procent metellen bij de berekening van de maximale hypotheeksom. Nu telt het laagste inkomen van twee nog mee voor 80 procent. De nieuwe norm geeft koppels meer ruimte. Voor een modaal verdiendend stel kan het gaan om duizenden euro's meer aan hypotheek. De Autoriteit Financiële Martken is bezorgd over verruiming van de leennormen. Volgens de financiële waakhond leiden deze vooral tot hogere huizenprijzen en moeten met name starters zich nog dieper in de schulden steken om een woning te kunnen kopen. 

Vereniging Eigen Huis verwelkomt juist de aangepaste leennormen. ''Stellen die beiden evenveel verdienen als een eenverdiener, hebben samen een hoger netto-inkomen, maar mogen minder lenen. Dat is krom'', zegt Wike Wilbrink, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis. ''Die ongelijkheid wordt nu steeds kleiner. Daarbij staat het Nibud voor veilig en verantwoord lenen. Die garantie is voor ons afdoende. (SvdP)

Bron: VEH